Repareren of weggooien?

Kapot is weggooien?

Het is een gewoonte geworden: “doet” de koffiemachine het niet meer, dan is hij “kapot” en kopen we een nieuwe. Reparatie is vaak geen punt meer van overweging. Veel apparaten kunnen niet -zonder schade- worden geopend om het kapotte onderdeel te vervangen, losse onderdelen zijn niet te krijgen en “reparateurs” zijn er niet meer. Dus pech: weggooien dan maar.

Er gaat veel veranderen

In het kader van verduurzaming moet dit anders en gebeurt dit ook. Zo komt er Europese wetgeving die fabrikanten dwingt huishoudelijke apparaten zo te maken dat kapotte onderdelen makkelijk te bereiken zijn en kunnen worden vervangen. De vervangende onderdelen moeten tegen betaalbare prijzen voor iedereen beschikbaar zijn.

Reparatiebedrijven

Ook wordt gestimuleerd dat er weer reparatiebedrijven komen. Nu zijn er al veel initiatieven van vrijwilligers: de repaircafés. De ondernemersorganisatie Techniek Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben het initiatief genomen om te komen tot het Nationaal Reparateursregister.

Nationaal Reparateursregister
De bedoeling is dat in dit register erkende bedrijven komen te staan die op kwalitatief goede wijze reparaties aan vooral huishoudelijke apparaten kunnen uitvoeren. De eerste 80 bedrijven staan nu in dit register. De bedoeling is dat dit aantal in de komende tijd sterk gaat stijgen. Het register is te vinden op https://www.nationaalreparateursregister.nl

Terug

Meer nieuws

Schade rondom de woning

Met betrekking tot schades die in de woning ontstaan is vaak direct duidelijk of deze wel of... Lees meer

Weer over die fatbikes

In de verschillende media wordt de laatste tijd veel geschreven over fatbikes. Ook wij hebben... Lees meer

Scheiding tussen ondernemer en particulier kan dun zijn

Wanneer je een bedrijfspand hebt waar op het dak de naam van jouw bedrijf groot is vermeld, dan... Lees meer