Nieuw systeem registratie schadevrije jaren

Dankzij een nieuw systeem van registratie van schadevrije jaren kunnen klanten in de nabije toekomst real time inzicht krijgen in het aantal schadevrije jaren in relatie tot door hen afgesloten motorrijtuigenverzekeringen. De bedoeling is dat het systeem op 1 juli 2024 in gebruik wordt genomen.

Schadevrije jaren en hoogte premie

De hoogte van de premie die je over een autoverzekering betaalt, wordt mede bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt bereikt. Hoe langer je geen schade hebt veroorzaakt, hoe hoger de korting die je op de autopremie krijgt.

Wisseling van verzekeraar

Wanneer je van verzekeringsmaatschappij wisselt, moet je zelf het aantal schadevrije jaren doorgeven. Veel verzekeringsmaatschappijen geven maar eenmaal per jaar het op dat moment bereikte aantal schadevrije jaren door. Door schades die kort voor of na dat moment hebben plaatsgevonden kan dit overzicht niet actueel zijn. De bedoeling is nu dat je vanaf 1 juli 2024 op elk moment van de dag het exact aantal schadevrije jaren zoals dat geldt op dat moment kan opvragen.

Schadevrije jaren overdragen

In de afgelopen periode hebben verzekeringsmaatschappijen al een aantal andere wijzigingen rondom schadevrije jaren doorgevoerd. Een aantal daarvan is:

  • Als een partner overlijdt kunnen de door hem of haar behaalde schadevrije jaren worden overgedragen aan de andere partner met wie hij of zij samenwoonde.
  • Bij scheiding kunnen de (ex-) partners afspreken hoe de schadevrije jaren over beiden worden verdeeld.
  • Bezit je een leaseauto? Dan kan je, op basis van een leaseverklaring, de schadevrije jaren laten registreren waardoor je de door jou opgebouwde korting behoudt indien je weer zelf eigenaar wordt van een auto.
  • Ook is het mogelijk om schadevrije jaren die je in een ander EU-land hebt opgebouwd te laten registreren, zodat je deze ook bij een verzekering die wordt afgesloten bij een Nederlandse Verzekeringsmaatschappij kunt inzetten.
Terug

Meer nieuws

Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-

Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meer

Je hebt geen “recht” op een verzekering

Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...

Lees meer

Om razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto

Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer