Bekeuringen
Stel je leent jouw auto uit aan een collega. Deze rijdt vervolgens door rood licht en de auto wordt “geflitst”. Een paar dagen later ontvang jij een boete voor iets dat jij niet gedaan hebt. Hoe zit dat? Lichte verkeersovertredingen worden langs administratieve weg afgedaan. De boete wordt verzonden aan de kentekenhouder en niet aan de bestuurder. De kentekenhouder kan de boete niet op naam laten zetten van degene die de overtreding heeft begaan. Jij zult de boete op je collega moeten verhalen. Klein lichtpuntje: lichte verkeersovertredingen zijn zogenaamde “Mulder-gedragingen”. Je kunt ze herkennen aan de M in de rechterbovenhoek van de brief die je van het Centraal Justitieel Incassobureau hebt gekregen. Een zogenaamde Mulder-gedraging komt niet in de justitiële documentatie. Door de fout van jouw collega krijg jij dus geen “strafblad”.
No-claim korting
Vervelender wordt het wanneer jouw collega door zijn schuld met de auto een verkeersongeval veroorzaakt. Wanneer jij jouw auto alleen verzekerd hebt tegen wettelijke aansprakelijkheid dan zal je verzekering wel de schade vergoeden die jouw collega aan derden heeft aangebracht, maar niet de schade aan je auto. Heb je de auto volledig casco verzekerd dan zal je verzekering de schade aan je auto wel vergoeden. Maar, je krijgt dan mogelijk in beide gevallen wel te maken met een eigen risico. Dit eigen risico zal gevolgen hebben voor de korting die jij jaarlijks krijgt voor schadevrij rijden, de zogenaamde Bonus/Malus korting. Wanneer je dit doorrekent over meerdere jaren, kan dat oplopen tot een fors bedrag dat je aan korting misloopt. Deze schade zal je waarschijnlijk willen verhalen op jouw collega. Je collega zal deze schade waarschijnlijk zelf moeten betalen, want deze schade valt niet onder de Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren van jouw collega.
Auto is niet verzekerd
Helemaal vervelend wordt het wanneer na het ongeval blijkt dat jouw auto helemaal niet verzekerd was. Wanneer jouw collega dan aansprakelijk is voor een ongeval dan zal het Waarborgfonds Motorverkeer deze schade aan de benadeelde uitkeren. Het Waarborgfonds zal deze schade vervolgens verhalen op de bestuurder. Ook wanneer de collega niet wist dat de auto onverzekerd was, zal hij de schade die het Waarborgfonds heeft uitgekeerd toch moeten terugbetalen. Zelfs bij een klein ongeval praat je dan al snel over duizenden euro’s schade. Loopt iemand als gevolg van het ongeval blijvend letsel op, dan kan de schade tot heel grote bedragen oplopen. Ook deze schade zal de collega zelf moeten betalen en kan hij niet verhalen op zijn Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren.
TerugSchade rondom de woning
Met betrekking tot schades die in de woning ontstaan is vaak direct duidelijk of deze wel of... Lees meerWeer over die fatbikes
In de verschillende media wordt de laatste tijd veel geschreven over fatbikes. Ook wij hebben... Lees meerScheiding tussen ondernemer en particulier kan dun zijn
Wanneer je een bedrijfspand hebt waar op het dak de naam van jouw bedrijf groot is vermeld, dan... Lees meer