Je hebt geen “recht” op een verzekering

Verzekeringsmaatschappij weegt risico’s af

Wanneer je een verzekering wilt afsluiten, zal de verzekeringsmaatschappij een afweging van risico’s maken. Wat is de waarde die bij schade vergoed moet worden? Hoe groot is de kans dat een risico zich verwezenlijkt? Elke verzekeraar heeft uitgebreide computermodellen waarbij zij zo goed mogelijk een inschatting maken van het risico dat jij wilt verzekeren. De uitkomst van die berekening heeft invloed op onder meer de hoogte van de premie die de verzekeringsmaatschappij aanbiedt. Door die afweging van risico’s kan het heel goed gebeuren dat jouw buurvrouw, die in exact dezelfde auto rijdt als jij, toch een andere premie aangeboden krijgt dan jij.

De verzekeringsmaatschappij mag jou als klant weigeren

De verzekeringsmaatschappij is, buiten de basisverzekering, niet verplicht om met jou een verzekering af te sluiten wanneer je daarom vraagt. Wanneer je bijvoorbeeld met jouw auto vaak betrokken bent bij verkeersongevallen, komt er een moment dat een verzekeraar aangeeft de bestaande verzekering niet te willen voortzetten en ook geen nieuwe autoverzekering met jou meer te willen afsluiten. Dat kan ook het geval zijn wanneer je meermaals voor het rijden onder invloed bent veroordeeld. Ook wanneer je ooit een verzekeringsmaatschappij opzettelijk hebt misleid bij het aangaan van een verzekering of bij een beroep op een schadevergoeding, kan dat tot gevolg hebben dat verzekeringsmaatschappijen met jou geen nieuwe verzekering willen afsluiten.

Toch is er een vangnet

Het niet kunnen verzekeren kan grote gevolgen voor je hebben. Verzekeringsmaatschappijen in Nederland erkennen dit en hebben samen een vangnet gemaakt. Consumenten die niet op normale condities een verzekering kunnen afsluiten, kunnen vaak wel een verzekering krijgen bij een apart opgericht verzekeringsbedrijf: De Vereende. Deze maatschappij probeert in situaties waarin andere verzekeringsmaatschappijen met een individuele consument geen verzekering meer willen afsluiten, toch te komen tot een op maat afgestemde verzekering. Vrijwel altijd zal de premie (fors) hoger zijn en zullen er vaak ook aparte voorwaarden gelden. Er is dan tenminste wel een oplossing!

Terugkeer naar “normale” verzekeraars mogelijk

Het gedrag van mensen kan veranderen. Waar in een bepaalde fase van het leven iemand bijvoorbeeld regelmatig onder invloed van alcohol aan het verkeer deelneemt of door betalingsproblemen zijn verzekeringspremies niet betaalt, kan dat in een andere levensfase niet meer spelen. In zo'n situatie is het niet terecht en nodig dat zo'n consument altijd bij De Vereende verzekerd moet blijven. Is er door de verandering sprake van een voor de verzekeringsmaatschappijen “normale” situatie, dan kan de consument vaak weer terugkeren naar een reguliere verzekeringsmaatschappij

Terug

Meer nieuws

Je hebt geen “recht” op een verzekering

Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...

Lees meer

Om razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto

Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer

Contant geld in huis? Wat vergoedt je inboedelverzekering?

Wij zijn in Nederland er snel gewend aan geraakt. Je koopt iets en je betaalt met een plastic... Lees meer