Is alleen het kenteken voldoende voor een goede autoverzekering?

Verplicht te verzekeren

Wanneer je een auto hebt die aan het verkeer deelneemt dan ben je wettelijk verplicht deze te verzekeren. Aan het verkeer deelnemen doe je niet alleen door met de auto op de openbare weg te rijden. Ook wanneer je de auto op de openbare weg parkeert, neem je al deel aan het verkeer en ben je dus verplicht de auto te verzekeren. De verzekering die je minimaal moet hebben is de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Heb je die niet en ben je toch aansprakelijk voor een ongeval waarbij jouw auto betrokken is dan kan de schade op jou privé verhaald worden.

WA-Beperkt casco of toch maar all-risk

Bij het kiezen van een autoverzekering heb je de keuze uit de volgende verzekeringen:

  • De WA-verzekering die alleen de schade vergoedt waarbij jouw auto is betrokken en waarvoor jij aansprakelijk bent.
  • De beperkt cascoverzekering die naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de schade vergoedt als gevolg van diefstal, inbraak, en ruit-, brand-of stormschade.
  • De allriskverzekering die alle hierboven staande schades vergoedt en de schade aan jouw auto als gevolg van fouten die je zelf in het verkeer hebt gemaakt.


Welke verzekering voor jou het meest passend is, hangt niet alleen af van de waarde van je auto maar ook in welke mate je in staat bent om bepaalde schades zelf te dragen. Wanneer je bijvoorbeeld een tweedehandsauto hebt en geen geld om een andere te kopen wanneer de auto gestolen zou worden, dan kan een beperkt cascoverzekering voor jou passend zijn.

Het moet uit de lengte of uit de breedte komen

Verzekeringsmaatschappijen zijn “gewone” ondernemingen die uiteindelijk ook winst willen maken. In zijn algemeenheid geldt dat hoe lager de premie voor een bepaalde verzekering is, hoe beperkter de dekking. Dat hoeft geen probleem te zijn mits je maar bewust een keuze maakt welke onderdelen van de dekking voor jou wel of niet belangrijk zijn.

Waar zitten de verschillen?

De polisvoorwaarden van de verschillende verzekeringsmaatschappijen verschillen onder meer op de volgende onderdelen:

  • Elk jaar dat je geen schade hebt krijg je een korting. Per maatschappij verschilt echter het percentage korting dat je opbouwt. Maar ook de snelheid waarmee de korting daalt wanneer je toch een schade claimt.
  • Ook verschilt per verzekeringsmaatschappij de wijze waarop men de dagwaarde van jouw auto berekent nadat deze gestolen wordt of total-loss is. Waar de ene verzekeraar echt kijkt naar de waarde van de auto op de dag van de schade, kennen andere verzekeraars een veel ruimere regeling waarbij je een of meer jaren nadat je de auto nieuw gekocht hebt, toch de actuele nieuwprijs krijgt uitgekeerd.
  • Ook zijn er verschillen in het eigen risico dat geldt bij schade aan jouw auto. Hier geldt in het algemeen dat hoe hoger dit eigen risico is hoe meer korting op de premie wordt gegeven.
  • Voor de premie kan ook bepalend zijn of je bij schade je eigen reparatiebedrijf kan kiezen dan wel gebruik moet maken van een herstelbedrijf waarmee de verzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt.

Niet op papier maar wel belangrijk

Naast de vele verschillen in verzekeringsvoorwaarden die je kan vinden in de polisvoorwaarden, zijn er ook nog andere verschillen die niet op papier staan. Bijvoorbeeld hoe de verzekeraar omgaat met onduidelijke situaties. Grijpt men alles aan om de schade niet te hoeven uitkeren of kijkt men ook naar de geest van de polisvoorwaarden? Ook is het belangrijk hoe goed de schadeafdeling bereikbaar is. Wanneer je zelf belt, word je dan “van het kastje naar de muur gestuurd” of word je meteen geholpen door iemand die deskundig en bevoegd is om jouw vragen te beantwoorden?

Wij geven advies en nemen jouw veel zorg uit handen

Ons kantoor helpt jou graag met de keuze van een autoverzekering die past bij jouw situatie. Op basis van jouw situatie kunnen wij dan ook die verzekering adviseren die naar ons idee past bij jouw wensen en situatie. Moet er vervolgens, bijvoorbeeld bij een schade, contact zijn met jouw verzekeraar, dan treden wij op als jouw belangenbehartiger en verzorgen wij de contacten met deze verzekeraar. Daarmee nemen wij jou veel zorg uit handen.

Terug

Meer nieuws

Denk goed na voordat je een deel van je pensioen laat uitkeren

Het huidige kabinet wil het vanaf halverwege volgend jaar mogelijk maken om bij pensionering in... Lees meer

Winterbanden

In de winterperiode wordt er veel over het wel of niet rijden op winterbanden gesproken. Eén... Lees meer

Schade rondom de woning

Met betrekking tot schades die in de woning ontstaan is vaak direct duidelijk of deze wel of... Lees meer