Is er storm op komst? Volgens schade-experts is dit de top 3 stormschade aan woningen:
Woning onderhouden
Het toverwoord om stormschade aan je woning te voorkomen, is onderhoud. Een schade-expert legt uit: “Goed onderhoud aan je woning is belangrijk. Zo verklein je de kans op stormschade. Is de dakbedekking in orde? Is de schutting nog stevig? Met andere woorden, onderhoud je dak, erfafscheiding, boeidelen, nokvorsten en overkapping goed. Zo verklein je de kans op stormschade en letsel door bijvoorbeeld vallende dakpannen.”
Met goed onderhoud en voorzorgsmaatregelen beperk je schade. Daarom 10 tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen.
Tip 1. Controleer dakpannen: Liggen de dakpannen nog goed? Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met makkelijk van je dak. Je moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt. Je kunt dakpannen met panhaken vastzetten of een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen.
Tip 2. Controleer dakbedekking: Bitumendakbedekking wordt veel gebruikt voor platte daken. Een goede bevestiging, voldoende ballast en winddichte dakranddetailleringen zijn een must voor stormbestendigheid. Een regelmatige controle om te inspecteren of het dak nog aan de vereisten voldoet, is daarom essentieel om te voorkomen dat de dakbedekking loswaait. Dat daken te lijden hebben onder stormen, is het gevolg van slecht onderhoud. Nieuwe zware windstoten kunnen dan net het laatste zetje geven.
Tip 3. Achterstallig onderhoud en nieuwe schutting: Omgewaaide schuttingen, deze stormschade maakt de top 3 stormschades aan woningen compleet. Erfafscheidingen zoals schuttingen kunnen behoorlijk veel wind vangen. Onderhoud de schutting daarom goed en vervang hem op tijd. Tips voor een stevige schutting:
Tip 4. Doe iets aan die scheefhangende boom en snoei loszittende of overhangende takken: Het staat niet in de top 3 van stormschades aan woningen, maar een typische stormschade is het wel: een boom die op een woning waait. “De brandweer, een hovenier of een kraanbedrijf moet komen om de boom van het huis te verwijderen. Vervolgens moet het huis worden hersteld. Storm gaat vaak gepaard met neerslag. Flinke neerslag ook. En dat betekent soms dubbele ellende. Want als het flink regent nadat een boom op een woning is gewaaid, wordt het binnen behoorlijk nat. Het is een typische en een behoorlijk vervelende stormschade”, licht de expert toe. Doe daarom iets aan die scheefhangende boom. Niet alleen een scheve boom, ook een zieke boom waait eerder om. Parkeer uw auto(‘s) daarom onder een stevige overkapping, in een schuur of garage. In ieder geval niet onder of dicht bij een boom.
Tip 5. Bekijk de stand van je woning: De bekendste stormen zijn: een noordwesterstorm en een zuidwesterstorm. Een zuidwesterstorm komt vaker voor in Nederland. Tip van de expert: “Bekijk de stand van je woning eens goed. Staan er bomen in de buurt en zo ja, hoe staan die ten opzichte van een noordwester- en een zuidwesterstorm? En wat betekent dat voor je woning? Het kan handig zijn de omliggende bomen laag te houden. Stel jezelf deze vragen ook voor je daken. Heb je bijvoorbeeld een plat dak? Wat gebeurt er als het water op het platte dak bij een noordwester- en zuidwesterstorm één kant opwaait? Kan het water dan nog weg? En is de loodslab hoog genoeg om waterschade te voorkomen? Kortom, bedenk wat de windrichting betekent voor de kwetsbare delen van je woning. Zoals bomen die mogelijk op je woning vallen. Beoordeel de kwetsbare delen van je woning bij een zuidwester- en noordwesterstorm.” Goed om te weten is dat een zuidwesterstorm en een noordwesterstorm qua windkracht vergelijkbare schadeprofielen boven het land hebben.
Tip 6. Zet losse dingen binnen: Misschien een open deur, toch noemen we hem even. Zet losse dingen binnen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, speelgoed en fietsen. Staat de parasol nog buiten? Een parasol door de ramen kan flinke schade veroorzaken. En sluit alle deuren en ramen zodat die niet kapot kunnen waaien
Tip 7. Draai de zonwering op:
Tip 8. Controleer goten en pijpen op verstoppingen of loszittende delen: Als de bomen weer kaal zijn, loop dan de dakgoten en afvoerpijpen even na op verstoppingen. Natte bladeren verzwaren de dakgoot. De kans dat de dakgoot afwaait wordt hierdoor groter. Zitten delen van de goot los dan heeft de wind die ook zo te pakken met alle schade van dien
Tip 9. Controleer kitranden en tochtstrips. Sluit alle ramen en deuren en loop gelijk de kitranden en tochtstrips even na, zodat het regenwater geen mogelijkheid krijgt om schade te veroorzaken.
Tip 10. Controleer zonnepanelen: Heb je geïnvesteerd in zonnepanelen? Kiezen voor duurzame energie komt steeds vaker voor. Misschien zit het controleren van de zonnepanelen als er storm op komst is nog niet in je systeem maar controleer voordat de storm opsteekt of je zonnepanelen nog goed vastzitten. Denk ook meteen aan antennes, vlaggenmasten en schotels.
Stormschade en verzekering
Ondanks alle voorbereiding kan het toch gebeuren dat je te maken krijgt met stormschade. Wij spreken van storm als de windsnelheid 14 meter per seconde of meer is. Dat is windkracht 7 of hoger. Schade aan je inboedel of je woonhuis door storm is gedekt op de inboedelverzekering en opstalverzekering. Stormschade aan je auto is gedekt op de autoverzekering vanaf de Casco Beperkt dekking.
Terug
Schade rondom de woning
Met betrekking tot schades die in de woning ontstaan is vaak direct duidelijk of deze wel of... Lees meerWeer over die fatbikes
In de verschillende media wordt de laatste tijd veel geschreven over fatbikes. Ook wij hebben... Lees meerScheiding tussen ondernemer en particulier kan dun zijn
Wanneer je een bedrijfspand hebt waar op het dak de naam van jouw bedrijf groot is vermeld, dan... Lees meer