Deuren en ramen sluiten

Inboedelverzekering

Vrijwel iedereen heeft een inboedelverzekering. Deze verzekering sluit je af met het oog op schade aan je bezittingen in de woning. Meubels, kleding, tv, boeken, geluidsapparatuur en vaak, tot bepaalde bedragen, sierraden kunnen bij een brand, lekkage of diefstal worden vergoed door zo’n verzekering

“Voldoende voorzorgsmaatregelen”

Kern van elke verzekering is dat het onzeker moet zijn of, dan wel wanneer, de gebeurtenis die je wilt verzekeren gaat plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand. Bij het afsluiten van de verzekering moet het onzeker zijn dat je ooit te maken krijgt met een brand. In de voorwaarden van de verzekering zijn vaak bepalingen opgenomen op grond waarvan de verzekeringsmaatschappij de schade niet hoeft te vergoeden indien het bij het afsluiten van de verzekering zeker was of, dan wel wanneer, de schade zou plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer de schade al was ontstaan toen je de verzekering afsloot. Of schade die door jou zelf opzettelijk wordt toegebracht. Dit zijn duidelijke situaties. Iets minder duidelijk kan het zijn dat in veel verzekeringsvoorwaarden is bepaald dat jij “voldoende voorzorgsmaatregelen” moet hebben getroffen om schade te voorkomen.

Slaapkamerraam op haakje

Stel je voor: ‘s ochtends zet je het raam van je slaapkamer op de eerste verdieping met een haakje een beetje open en ga je naar je werk. ‘s Avonds kom je terug en er blijkt overdag te zijn ingebroken. Een aantal van jouw bezittingen is verdwenen. Hoe dat kan? Een dief heeft de vuilcontainer die achter de woning stond onder het raam gezet en is zonder iets kapot te maken via het raam binnengekomen. In alle rust heeft de dief zaken meegenomen die het meest aantrekkelijk waren om te stelen.

Verzekeraar kan weigeren schade te vergoeden

Elke inbraak heeft op de bewoners een grote impact. Onbekenden die door jouw woning hebben gelopen en overal hebben gekeken, dat is geen fijne gedachte. Om dan ook nog eens bepaalde spullen kwijt te raken is extra vervelend. Helemaal vervelend wordt het wanneer de betreffende verzekeringsmaatschappij vervolgens weigert de financiële schade te vergoeden die je als gevolg van de diefstal hebt geleden. Wanneer in de verzekeringsvoorwaarden is opgenomen dat jij als bewoner voldoende voorzorgsmaatregelen moet treffen om (diefstal) schade te voorkomen en daarom bij het verlaten van de woningdeuren en ramen gesloten moeten zijn, dan mag de verzekeringsmaatschappij de schade weigeren te vergoeden wanneer blijkt dat de dief via een openstaand raam is binnengekomen.

Het advies is daarom: bij het verlaten van de woning ramen en deuren dicht!

Terug

Meer nieuws

Fatbike kan vette problemen opleveren

Niet iedereen is er enthousiast over: de fatbike. Robuuste fietsen met dikke banden. Vaak met...

Lees meer

Deuren en ramen sluiten

Frisse lucht bevordert een gezond leefklimaat in de woning. Veel mensen zetten daarom, zeker bij... Lees meer

De Fatbike en verzekeringen

Je ziet ze steeds vaker in het verkeer: de Fatbike. Niet iedereen is daar even blij mee. Op de...

Lees meer