De Fatbike en verzekeringen

Formeel een elektrische fiets

De Fatbike ziet er met zijn dikke banden en compacte frame anders uit dan de elektrische fiets die wij al langer kennen. Toch is de Fatbike te beschouwen als een elektrische fiets. Voordeel hiervan is dat er geen WA-Verzekering voor de fiets gesloten hoeft te worden. Veel gebruikers vinden het ook een voordeel dat een helm niet verplicht is.

Fatbikes vaak betrokken bij ongelukken

Er is een sterke groei te zien van het aantal Fatbikes dat betrokken is bij ongevallen. Vooral ongevallen met voetgangers en andere fietsers leiden regelmatig tot letsel. Naast de pijn, verdriet en emoties brengen letselschades vaak hoge kosten met zich mee. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld tijdelijk niet werken, krijgen te maken met extra kosten en natuurlijk de medische kosten. Hoewel deze kosten onder de basisverzekering vallen kan de verzekeraar die de kosten heeft vergoed, deze verhalen op degene die schuld heeft aan het ongeval. Deze kosten kunnen zeer hoog oplopen wanneer het letsel leidt tot permanente uitval van bepaalde, lichamelijke functies. Schades kunnen dan gemakkelijk de 1 miljoen euro overstijgen. Voetgangers, fietsers en dus ook bestuurders van Fatbikes kunnen zich verzekeren tegen de gevolgen van deze aansprakelijkheid via een Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren AVP.

AVP keert niet uit bij opgevoerde Fatbike

De meeste AVP-verzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat in het geval de bestuurder met een opgevoerde elektrische fiets, dus ook een Fatbike, aansprakelijk is voor een ongeval, de AVP hiervoor geen dekking biedt. Dit betekent dat de bestuurder de schade zelf zal moeten betalen. Is de bestuurder onder de 14 jaar dan kunnen de slachtoffers verhaal halen op de bezittingen van de ouders. Is het kind 14 of 15 jaar dan is het kind aansprakelijk tenzij de ouders deze schade hadden kunnen voorkomen. Is de Fatbike opgevoerd dan zal het slachtoffer betogen dat de ouders wisten dat het kind een Fatbike had en wisten of hadden moeten weten dat de Fatbike opgevoerd was.

Conclusie: niet opvoeren en voorzichtig rijden

Een Fatbike is geen “normale” elektrische fiets. De fiets is zwaarder waardoor de gevolgen bij een botsing vaak ernstiger zijn dan bij een gewone elektrische fiets. Voor kinderen is een zwaardere fiets lastiger te besturen. Dat geldt zeker wanneer deze opgevoerd is en er naast de bestuurder ook nog een passagier op de Fatbike zit. De maatschappelijke kritiek die er bestaat op Fatbikes zal ertoe leiden dat er bij ongevallen met opgevoerde Fatbikes vaker claims worden ingediend tegen de bestuurder of diens ouders. De gevolgen hiervan kunnen, indien geen aanspraak op een AVP bestaat, enorm zijn.Terug

Meer nieuws

De Fatbike en verzekeringen

Je ziet ze steeds vaker in het verkeer: de Fatbike. Niet iedereen is daar even blij mee. Op de...

Lees meer

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Wanneer je te maken krijgt met een schade waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol...

Lees meer

Jouw verzekeringen zijn belangrijk voor ons!

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat jij via onder meer verzekeringen de zekerheid krijgt... Lees meer