Consumentenbond: Verzekering via reisorganisatie vaak duur en onduidelijk

De gemiddelde premie voor een annuleringsverzekering die uit het onderzoek komt is 5 procent van de reissom, wat volgens de bond relatief hoog is. Toch zijn er partijen die flink hoger uitkomen: zo biedt vliegticketverkoper WTC premies die tot 28 procent van de reissom kosten. Daar komt nog 50 euro bij wanneer de klant aanspraak maakt op de verzekering. Bovendien stopt de dekking al 48 uur voor vertrek.

Organisaties Sunweb en TUI zijn onduidelijk over de verzekeringsvoorwaarden. Zo staat op de website van beide aanbieders dat de geboekte reis ongeacht reden mag worden geannuleerd, terwijl in de polisvoorwaarden verschillende uitsluitingen worden genoemd.

Bij noodweer op de vakantiebestemming, een ernstig ziek huisdier of het faillissement van de reisorganisatie geldt de verzekering bijvoorbeeld niet. Ook blijkt dat er bij toewijzing maximaal 75 procent wordt vergoed, terwijl dat tijdens het boekingsproces niet duidelijk wordt aangegeven.

"De uitsluitingen worden vaak niet vermeld in de verzekeringskaart waarin de verzekeraar de belangrijkste kenmerken van zijn product samenvat", schrijft de Consumentenbond verder. Pas wanneer de uitgebreide polisvoorwaarden erbij worden gepakt, wordt bijvoorbeeld bij easyJet en Schipholtickets duidelijk dat zoek- en reddingskosten niet worden gedekt, terwijl dat voor wintersporters, wandelaars en zeilers belangrijke dekkingen zijn.

Bagagedekking valt ook tegen bij diverse aanbieders. Vooral de dekking van elektronica zoals laptops, tablets en smartphones is minimaal. Zo biedt Expedia zelfs een verzekering aan waarbij smartphones helemaal zijn uitgesloten. Ryanair sluit alle elektronica uit, en laat ook brillen en contactlenzen buiten de dekking. Bagage die wel onder de dekking valt, wordt alleen vergoed als het aankoopbewijs wordt getoond.

Kortom.... neem contact op met ons en wij kijken wat voor u de beste mogelijkheden zijn.

Terug

Meer nieuws

Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-

Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meer

Je hebt geen “recht” op een verzekering

Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...

Lees meer

Om razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto

Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer