Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-

Je kan ze uittekenen

Ga rond de schooltijden de weg op en je komt ze in overvloed tegen: jongeren op de fiets die voorovergebogen op het stuur aandachtig het scherm van hun mobiel bekijken. Natuurlijk gunnen wij jongeren alles, maar het verkeer vraagt wel de volle aandacht. Als fietser ben je kwetsbaar. Een gat in het wegdek dat je niet hebt opgemerkt, kan leiden tot een vervelende val. Aandacht is ook nodig om tijdig fouten te signaleren die andere weggebruikers maken. De automobilist die zijn auto parkeert en zijn deur opendoet zonder op fietsers te letten. Of de auto die opeens afslaat en een fietser over het hoofd ziet. De ander kan nog zo aansprakelijk zijn voor het ongeval, maar wanneer je door het ongeval (blijvend) letsel oploopt, is de financiële compensatie maar een schrale troost. Zeker wanneer je door beter op te letten het ongeval had kunnen voorkomen.

Ouders kunnen ook iets doen

De belangrijkste reden om tijdens het fietsen de mobiel niet te gebruiken is de veiligheid van de fietser zelf. Hoe lastig ook en hoeveel gezucht en gesteun er ook komt, het is belangrijk dat ouders hierover met hun kinderen het gesprek aangaan. De cijfers zijn namelijk heel duidelijk. Een aanzienlijk deel van de fietsongevallen waarbij jongeren betrokken zijn, heeft te maken met afleiding door de mobiele telefoon.

Mag er dan helemaal niets meer?

Het is verboden om tijdens het rijden op de fiets jouw mobiel in de hand te houden. Wat mag wel?

  • Je mag de mobiel in een houder op je fiets plaatsen en bijvoorbeeld gebruiken als routeplanner. Uitgangspunt is dat je de mobiel in de houder mag gebruiken zolang je de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.
  • Bij een verkeerslicht waar je moet stoppen, mag je jouw mobiel weer in de hand nemen. Maar zodra het licht op groen springt en jij weer wil gaan fietsen, moet de mobiel weer uit jouw hand verdwijnen.
  • De mobiel mag ook gebruikt worden om met “oortjes” of een headset te luisteren naar muziek of een podcast. Wel is het belangrijk dat je het geluid uit de omgeving meekrijgt.
Terug

Meer nieuws

Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-

Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meer

Je hebt geen “recht” op een verzekering

Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...

Lees meer

Om razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto

Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer