Betere verzekeringsmogelijkheden voor voormalig kankerpatiënten

Overlijdensrisicoverzekering is een essentiële verzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een belangrijke verzekering voor iedereen die in een situatie verkeert waarin anderen financieel afhankelijk van iemand zijn, doordat hij of zij bijvoorbeeld kostwinner is. Of omdat bijvoorbeeld de hypotheek- of huurlasten alleen maar zijn op te brengen indien er twee inkomens zijn. In dit soort situaties kan voor een heel beperkt bedrag per maand, vaak niet meer dan de kosten van een bioscoopkaartje, een overlijdensrisicoverzekering worden aangeschaft die bij het onverwachte overlijden van de ene partner, aan de andere partner een kapitaal uitkeert waarmee deze een aantal jaren het financiële gat kan opvangen dat ontstaat door het vooroverlijden.

Kanker is niet langer altijd dodelijk

De tijd ligt niet ver achter ons dat de diagnose “kanker” eigenlijk gelijk stond met de aankondiging van een spoedig overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering kan alleen worden afgesloten wanneer het overlijden binnen de periode waarvoor de verzekering wordt afgesloten “onzeker” is. Is er de kans dat binnen deze periode het overlijden wél zal plaatsvinden, dan is het afsluiten van zo’n verzekering tegen een te dragen premie vaak niet mogelijk. Juist door de medische ontwikkelingen stijgt het percentage mensen dat de ziekte overleeft. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat ook verzekeringsmaatschappijen steeds meer bereid zijn om ex-kankerpatiënten een overlijdensrisicoverzekering aan te bieden.

Wijziging per 1 januari 2021

Ex-kankerpatiënten hoeven met ingang van 1 januari 2021 bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering na tien jaar niet meer te melden dat zij kanker hebben gehad. Voor mensen jonger dan 21 is deze termijn vijf jaar. Het ministerie van Financiën onderzoekt nog of deze bepaling eerder dan 1 januari 2021 kan worden ingevoerd. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra, hoge premies te hoeven betalen.

Terug

Meer nieuws

Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-

Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meer

Je hebt geen “recht” op een verzekering

Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...

Lees meer

Om razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto

Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer